Het On/Off project

Digitale media zoals smartphones en laptops hebben ons leven een stuk gemakkelijker gemaakt, maar zorgen ook voor nieuwe uitdagingen. Veel mensen worstelen met het ‘altijd online zijn’, en wetenschappers zijn bezorgd dat deze worsteling kan leiden tot stressklachten of vermoeidheid, wat op zijn beurt kan leiden tot ernstige problemen als burn-out en depressie.

Onderzoek naar digitaal welzijn is beperkt. Met dit onderzoeksproject proberen we daar verandering in te brengen. Het UGent onderzoeksteam gaat samen met een panel van 2000 Vlamingen op zoek naar het antwoord op vragen over digitaal welzijn, door zowel het digitale mediagebruik van de panelleden als hun ervaringen gedetailleerd in kaart te brengen. De Standaard brengt verslag uit over de resultaten van het onderzoek.

Het On/Off panel vormt het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar digitaal welzijn ooit. Het is een initiatief van de Universiteit Gent dat ondersteund wordt door De Standaard, en wordt gefinancierd door de Europese Onderzoeksraad onder Horizon 2020, onder het achtste EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (projectcode DISCONNECT 950653).